Κυριακή 27 Ιουλίου 2008

Έχουμε δρόμο ακόμα? Η απλά είμαστε πολύ μπροστά με το να είμαστε πίσω?

Κυριακή μεσημέρι και έρχετε ένα ζευγάρι ξένων τουριστών στο μαγαζί. Αφού πάρουν από ένα καλαθάκι ο καθένας και κάνουν την καθιερωμένη γύρα χωρίς να πάρουν τίποτα (συμβαίνει καθημερινά) έρχονται στο γραφείο που κάθομαι και με ρωτάνε :

- Do you speak English ?
- Of course, how can i help you, τους ρωτάω κι εγώ με την σειρά μου.
- Where can we find the local T.I.C. ?
- I am sorry but what do you mean by the word T.I.C. ?

Η ερώτηση μου τους φάνηκε αρχικά περίεργη και μάλλον αστεία αν κρίνω από την έκφραση που είχαν και οι δύο στο πρόσωπο τους. Αφού είπαν κάτι μεταξύ τους με γελάκια και με κοιτούσαν λες και ήμουν Αφγανός ερημίτης μου λένε:

- We mean the Tourist Information Center, of course.

Εγώ αφού πλέον κατάλαβα πως οι άνθρωποι ψάχνουν κάποιο κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών-τουριστών και αφού ξεπέρασα τον μέγιστο πειρασμό του να πω " Έλα Αλέκο? Tourist Information Center ζητάς? Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις ? Χαχαχαχαχαχαχαχαχα ! " τους λέω :

- I am afraid that a service like this is not available in the area.
- How is this possible ? , μου λένε γεμάτοι απορία.
- Well nothing is impossible especially in our country, απαντώ εγώ ο "Ελληνάρας" για να υπερασπιστώ την χώρα μας και για να γλιτώσω την καζούρα !

Η μοναδική αντίδραση τους ήταν to κλασσικό "Oh !" και στη συνέχεια τους βλέπω και τους 2 να στέκονται αμήχανοι λες και χάθηκαν στην έρημο Σαχάρα.

- So what kind of information would you like to learn? Maybe i could help you?
- We need a map of the local area, but since there is not a TIC i dont think we are able to find one.

Χαμογελώντας τους έστειλα λίγο παρακάτω στο περίπτερο και αγόρασαν έναν χάρτη. Επίσης να σημειώσω πως οι άνθρωποι γύρισαν και με ευχαρίστησαν για το ότι τους έδωσα λύση σε ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα που τους προέκυψε(!). Ακόμη να πω τους έκανε φοβερή εντύπωση το κατάστημα που ονομάζουμε "περίπτερο" και το πόσα χρήσιμα πράγματα έχει.΄

Α ρε τι σου κάνει ο πολιτισμός ! Αν δεν υπάρχει κέντρο εξυπηρέτησης τουριστών πως θα βρεις άραγε ένα χάρτη της περιοχής? Είναι μεγάλο το πρόβλημα.... Κάθεσαι τώρα ο έρημος ο έλληνας και σκέφτεσαι "Μα που ζούνε αυτοί οι άνθρωποι? Είναι όλά τόσο οργανωμένα ώστε να υπάρχει μία υπηρεσία για το καθετί? Και είναι άραγε καλό να είναι όλα τόσο τέλεια?

11 σχόλια:

Χρήστος Καλογριδάκης είπε...

Δεν νομίζω πως έχει να κάνει με καλό και κακό, απλά είναι διαφορετικό...Έχουνε συνηθίσει στο "Where is the local T.I.C.?" και εμείς στο "φιλαράκι πώς μπορούμε να πάμε Καλαμίτσι;" Διαφορετική κουλτούρα απλά! Το συγκεκριμένο ζευγάρι από που ήτανε Γαλλοαγγλογερμανία να υποθέσω;
Χαιρετισμούς.

Mastoras είπε...

Έγω πίστευω πως απο την πολύ οργάνωση στις χώρες τους έχουν καταντήσει "ολίγον χαζούληδες", για να μην πω τίποτα χειρότερο.Ύπαρχει φυσικά και η άλλη περίπτωση...να είναι τα δικά μας περίπτερα τόοοοοοοοοσο οργανωμένα :)

Takis Varatzas είπε...

@χρήστος Κάπως έτσι ύποθέτψ κι εγώ πως είναι. Ήταν Δανοί !!! Organosi, parking, poli kali service !!!

@τσακαλακοσ Τελικά και ολίγον χυμαδιό φαίνεται πως οφελεί στην λειτουργία του εγκεφάλου ! Όσο για τα περίπτερα έχουμε έναν εδώ στην περιοχή που από ποικιλία συναγωνίζεται και τα μαγαζιά του δικού μας κλάδου !!!

Ανώνυμος είπε...

Κι ομως. Λογω της δουλειας μου γνωριζω τουλαχιστον 6 προγραμμα τα ενημερωσης που η πλειονοτητα των Δημων τα "εχασε" Με κλασικο παραδειγμα τα INFOκιοσκια. Ολα δωρεαν , αλλα ποιος ενδιαφερθηκε;; Ουδεις!

pinos είπε...

ειμαστε πολα πολα χρονια πισο.
και οποσ λει και ενας φιλοσ ειμαστε λιγο καλιτερα απο τιν αλβανια εστι εχουμε καταντισει αλο ενα ειποαναπτιχτο ευροπαικο κρατος.
για να μιν πο ο περιγελεος τιν ευροποις

Takis Varatzas είπε...

Infokiosk ήθελε να στήσει και ο αδερφός εδώ στο δήμο (ασχολείται με υπολογιστές) αλλά ενδιαφέρον από τους τοπικούς άρχοντες Μ Η Δ Ε Ν !!!

Από μικρό κι από τρελό είπε...

ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ FOREVER!
Σε καμια ευρωπαϊκή και μη πρωτεύουσα δεν υπάρχουν αυτά τα τόσο μικρά, αλλά τόσο χρήσιμα μαγαζάκια, που μας προσφέρουν τόσα σε αυτή την κοινωνία!
Είναι τόσο μεγάλη η προσφορά τους, που αυτός είναι ίσως ένας λόγος που δεν υπαρχει αυτό το T.I.C., διότι αυτά κάνουν τη δουλειά αυτού!!!


ΥΓ: Είμαι πολύ κακιά όταν γελάω με τους τουρίστες????

χιχιχι


σματς!

γυάλινο δάκρυ είπε...

Τα περίπτερα είναι τέλεια και χρησιμότατα. Και όπου δεν υπάρχουν περίπτερα, τα mini market. Και στην Ισπανία είχε παρίπτερα, αλλά δε θυμάμαι ποια πόλη. Καλό βράδυ..

ioanna d-k είπε...

hahha
polu wraio post:D

Neraida είπε...

Μάλλον αυτοί είναι πολύ μονόχνωτοι, για την ακρίβεια έχουν συνηθίσει σε κάτι και δε πάει το μυαλό "ούτε αριστερά ούτε δεξιά" που λένε! No mental... "flexibility", over! Ως μόνιμος κάτοικος εξωτερικού τα τελευταία τρία χρόνια -μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Παρίσι- τα ζω από κοντά. Βέβαια είμαστε πολύ πίσω σε οργάνωση, υπηρεσίες, ασφάλιση, περίθαλψη, παροχές, αλλά κι εκείνοι εκπλήσσονται γιατι, μην ξεχνάμε, στις γλώσσες τους δεν υπάρχει η λέξη και κατά συνέπεια ούτε η έννοια "φιλότιμο". Αυτά από γλωσσολογία. Όσο για...τους συναδέλφους σας στη Γαλλία είναι πολύ πιο ήρεμοι και χαλλλαροί από πλευράς χρόνου, ακόμη κι από όποιονδήποτε Σαλονικιό ή Βορειοελλαδίτη, καθώς δεν κάνουν υπερωρίες, κάνουν πολύ συχνά διαλείμματα για φαγητό και κυρίως, στο ταμείο και στην εξυπηρέτηηση πελατών κινούνται... με το πάσο τους! Κι ας είναι και 10 άνθρωποι στην ουρά! Ας ανοίξει άλλο ταμείο! Δεν αγχώνονται με τίποτε αυτοί! Οι έλληνες υπάλληλοι, μεγάλων σουπερμάρκετ τουλάχιστον, είναι υπερ-αγχωμένοι και πολύ-πολύ γρἠγοροι κι αποτελεσματικοί! Βρίσκω. Μόνο που αληθινά χαλαροί δεν μπορούν να είναι διότι θα τους στείλουν έξω! ( oust γαλλιστί!) Πάντως χαλλαροί δεν θα γίνουν ποτέ, διότι αυτό είναι φιλοσοφία ζωής. Κατοχυρωμένη.
Ζητώντας συγγνώμη για το... "σεντόνι" μου, σας εύχομαι μια ευχάριστη μέρα!

Neraida είπε...

(Οι γάλλοι δεν θα γίνουν) εννοούσα.