Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό !!!

Δεν μας έφτανε ο Αρβανιτίδης.... ήρθε κι ο Μασούτης τώρα!

Πόσα θα μαζέψετε βρε? 3000 άτομα είναι όλα κι όλα αυτά που μένουν εδώ και άντε να γίνονται 20-30.000 για ένα μήνα το καλοκαίρι!

Κατάλαβες κύριε (και κυρίες :D)? Μαζεύτηκαν όλα τα μεγαθήρια εδώ, παίρνουν όλη την κρέμα και για εμάς ότι περισσέψει. Και άντε βγάλτα πέρα μετά.

Από την μια μεριά, δεν μπορώ να ρίξω το φταίξιμο στον κόσμο. Εμείς είμαστε ένα μικρό μαγαζάκι που προσπαθεί να έχει όσα περισσότερα προιόντα μπορεί, για να εξυπηρετήσει τις καθημερινές ανάγκες του κόσμου. Εκεί όμως υπάρχουν πράγματα που δεν έχουμε εμείς όπως ο τεράστιος χώρος, η ποικιλία... το κάτι καινούριο βρε αδερφέ!

Από την άλλη, αυτές οι εταιρίες δουλεύουν με αυτό το σκεπτικό. Όποτε είναι να πληρώσουν εφορία, δημιουργούν έξοδα κατασκευάζοντας ένα καινούριο μαγαζί και έτσι δεν πληρώνουν τίποτα στο κράτος. Δυστυχώς όμως αυτή η επέκταση συνεπάγεται και στη μείωση του τζίρου των υπολοίπων ήδη υπαρχόντων καταστημάτων. Επιπλεόν το κράτος επειδή δεν μπορεί να εισπράξει από τους μεγάλους, με διάφορα νομοθετικά σκαρφίσματα, προσπαθεί κάθε χρόνο να αρπάξει όλο και περισσότερα χρήματα από τους μικροεπαγγελματίες, επιβαρύνοντας περισσότερο την ήδη αρρωστημένη κατάσταση.

Κοινωνική πολίτικη σου λένε μετά από την τηλεόραση και τρίχες καλαβρέζικες.
Ανοίγει ένας και κλείνουν δέκα. Και ερωτώ:

Μετά από λίγα χρόνια που δεν θα υπάρχει κανείς από εμάς τους "μικρούς" σε τι ποσοστά θα έχει φτάσει η ανεργία?

Είναι μέγάλο το ζήτημα, ακόμα και για τις αγαπητές εταιρίες που μας φέρνουν πράγματα... Από εμάς κύριοι ζητάτε να πληρώνεστε σε 30, 60 και 90 ημέρες. Στα μεγάλα καταστήματα απλά..... κατεβάζετε τα σόβρακα. Και τους δίνετε και τιμές που εμείς ούτε στα όνειρά μας μπορούμε να δούμε και πληρώνεστε με 9μηνες και 12μηνες επιταγές. Με λίγα λόγια... με δικά σας λεφτά λειτουργούν! Άντε να σας δω πως θα τα βγάλετε πέρα όταν οι 1000 πελάτες σας γίνουν 10!

Και επειδή το βαρύναμε πολύ το κλίμα, πάμε λίγο να διασκεδάσουμε τα χάλια μας με απλές δικαιολογίες ανθρώπων:


1. Οι φίλοι


Είναι μεσημέρι και στον αυλόγυρο του καταστήματός μου τακτοποιώ κάποια άδεια κιβώτια ποτών. Σταματάει αυτοκίνητο, κατεβαίνει μπάρμπας γύρω στα 50 και ρωτάει:

- Να σου κάνω μία ερώτηση ρε παλικάρι?
- Και δεν κάνετε, του λέώ εγώ.
- Το Σούπερ Μάρκετ του (εδώ βάλτε όποια ονομασία αλυσίδας θέλετε) που είναι? Δεν σε ρωτάω για να πάω να ψωνίσω. Εμείς πάντα από εδώ ερχόμαστε!(σ.σ. Αλήθεια? Κι εγώ γιατί δεν σε έχω ξαναδεί?) Είναι κάτι φίλοι μας εκεί και μας περιμένουν....

Η παραπάνω περίπτωση έχει συμβεί πάνω από 10 φορές. Μα τέτοια σύμπτωση ρε παιδί μου? ΌΛοι οι φίλοι να μαζεύονται εκεί? Να πάμε κι εμείς καμιά φορά...

2. Η οικογένεια

Αυτοκίνητο σταματάει. Ντόπια οικογένεια φρεσκολουσμένων και καλοντυμένων ανθρώπων κατεβαίνουν. Έρχεται μέσα ο πατέρας και λέει:

- Τάκη, πιάσε ένα πακέτο τσιγάρα.
- Τι έγινε, για που το βάλατε? Έχουμε κανένα γάμο?, ρωτάω εγώ.
- Μπα όχι μωρέ. Μια βόλτα πάμε στον (ονομασία αλυσίδας) που άνοιξε τώρα. Όχι για να ψωνίσουμε... να μωρέ έτσι για βόλτα.

Αυτό το περιστατικό (δηλαδή πλένομαι και στολίζομαι για να πάω στο καινούριο μαγαζί) έχει συμβεί πολλές φορές, αλλά όλως τυχαίως (πως τα φέρνει ο χρόνος καμιά φορά) μετά από καμιά ωρίτσα που ήμουν με το αυτοκίνητο μέσα στο χωριό, τους είδα να κατεβάζουν πάνω από δέκα σακούλες έξω από το σπίτι τους. Μια βόλτα είπανε να πάνε οι άνθρωποι...πάει το μηνιάτικο!

3. Κουτσοί στραβοί στον Άγιο.... Τάκη Βαρατζά!

Παιδάκι έρχεται με βλέμα κλαμένο στο ταμείο, κρατώντας κάτι τυλιγμένο σε σακούλα.

- Αυτό μου το έδωσε η μαμά μου και μου είπε ότι το πήρε πιο πριν και είναι ληγμένο.

Το βλέπω εγώ και είναι μία μαργαρίνη που δεν έχουμε και του λέω:

- Να πεις στην μαμά σου, ότι σε λάθος μαγαζί σε έστειλε. Από κάπου αλλού το πήρε μάλλον.

Μετά από δέκα λεπτά, Μάνα κλαμένου παιδιού, έρχεται στο μαγαζί με τον απόλυτο τσαμπουκά στο βλέμμα της:

- Να σου πω! Πρώτα πουλάτε ληγμένα πράγματα και μετά λέτε ότι δεν τα έχετε? Τι πράγματα είναι αυτά? Σαν δε ντρέπεστε λέω εγώ.

- Μα κυρία μου, πραγματικά δεν έχουμε αυτήν την μαργαρίνη. Αν δεν με πιστεύτε, δείτε και στα ψυγεία.

- Ναι καλά καλά.... Είδες εσύ ότι ήταν ληγμένο, πήγες και τα σήκωσες και τώρα κάνεις τον ανήξερο.

- Μου δίνετε λίγο την μαργαρίνη σας παρακαλώ, της λέω.

- ΝΑ ΠΑΡΤΗΝ, μου λέει με την απέρριτη ευγένεια που την διακατέχει.

- Μπορείτε να δείτε αυτό?, τις λέω.

Το βλέπει, δεν λέει τίποτα, παρατάει την μαργαρίνη και την κάνει με 1000.

Απλά τις έδειξα την ετικέτα με την τιμή πάνω στην μαργαρίνη, που είχε το όνομα γνωστής αλυσίδας Super Market.

Βλέπεις, είναι κότα στο να πάει στο μεγάλο μαγαζί να κάνει φασαρία. Ας πάω σε αυτούς σου λέει και θα πιάσει. Ας στείλω και το μικρό μπας και το λυπηθούν να τελείωνει η ιστορία μια ώρα αρχύτερα.

Κι όλα αυτά, για μόλις 85 λεπτά του ευρώ....

Ώρα να τα μαζεύουμε σιγά σιγά μου φαίνεται. Καλώς ή κακώς, δυστυχώς δεν έχει μέλλον αυτή η δουλειά. Ευτυχώς που έχουμε και εναλλακτική...

Όλα αυτά όμως θα γίνουν πιο μετά αφού σε 3 μέρες από σήμερα το blog έχει τα γενέθλιά του. Στις 12 του μήνα συμπληρώνουμε 1 χρόνο!

Τα ξαναλέμε σε λίγες μέρες...

10 σχόλια:

admin είπε...

Ωραία τα λες!! καλημέρα..

γυάλινο δάκρυ είπε...

Tα @@ του έχει ο μασούτης! Εδώ στη Θεσ/νίκη φέρνει όλο και λιγότερα με μικρότερες ποικιλίες σε πράγματα βασικής ανάγκης και εμείς πηγαίνουμε πλέον σε μικρότερη αλυσίδα σουπερ μαρκετ -όχι πολύ γνωστή- που ως εκ θαύματος, αν και μικρότερη έχει τα πάντα εκεί μέσα!
Μόλις σκέφτηκα κι άλλο μειονέκτημα όλων αυτών. Εσύ έχεις τσιγάρα, αυτοί δεν έχουν.

Idioteque είπε...

Έτσι ακριβώς είναι φίλε Τάκη! Ο κόσμος δεν στηρίζει καθόλου πλέον τη Μικρή αγορά! Όλοι νομίζουν ότι θα πάνε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ και στα lidl και aldi και θα ψωνίσουν φθηνότερα και στην τελική λόγο τις χαζομάρας και της απληστίας τους καταλήγουν να ψωνίζουν πολύ περισσότερα πράγματα απ'ότι χρειάζονται απλά και μόνο επειδή πέφτουν στις παγίδες των 3-4 προϊόντων "κράχτες", σε χειρότερες ποιότητες και ξοδεύουν περισσότερα λεφτά απ' ότι θα ξόδευαν κανονικά!

Φέτος ειδικά η κατάσταση έχει ξεφύγει, μιλάω με πελάτες μου μετά τις διακοπές του Πάσχα και όλοι είναι με το ίδιο παράπονο, ήρθαν λέει όλοι οι επισκέπτες στα χωριά τους από τις πόλεις και αντί να κάτσουν στην ταβέρνα του χωριού, στο καφενείο και να ψωνίσουν από το μπακάλικο μπας και στηρίξουν λίγο τον τόπο καταγωγής τους τρέξανε αμέσως στην πόλη στις αλυσίδες supermarket, στα goodies και στις μεγάλες καφετέριες που έτσι κι αλλιώς στην πόλη δεν έχουν ανάγκη!

Takis Varatzas είπε...

Katarxhn na po oti moy arese para poly poy blepo oti akoma exo anagnostes!!! Eyxaristo paidia!

Exoyme kai leme loipon...

@trelokoynelo Eyxaristo gia ta kala soy logia kai kalos orises.

@gyalino dakry Opoy briskeis ayta poy 8eleis kai stis times poy 8eleis ekei na phgaineis. Oso gia ta tsigara ki ayta mas ta ##$#san. Eixame palia ena kerdos 9-10%, tora pleon kai ta akribinan kai meiosan to diko mas pososto se 5-6%. Aporo... ta periptera pos synthroyntai?

@idioteque Me pianeis kai m'aresei !

Saigon & Baygon Inc. είπε...

Κύριε Βαρατζά, μας αδικείτε! Μάλλον δεν είδες τα σχόλια στο προηγούμενο post σου, και θεώρησες ότι σε ξεχάσαμε τελείως. :-)
Υπομονή και ψυχραιμία! (αν και πραγματικά δε χρειάζεται να σου το επισημάνουμε εμείς αυτό, αντιθέτως είσαι παράδειγμα προς μίμησιν. Τα σέβη μου και πάλι!)

Saigon

Takis Varatzas είπε...

@kinezikoantikoynoypiko Oxi agaphtoi moy filoi... Pro8esh moy den einai na adikiso kanenan! Apla xarhka poy eida thn amesh antapokrish ton anagnoston !!! Na 'ste kala....

ασημωνης είπε...

Eχεις αναγνωστες και μαλιστα φανατικους!
Οσο για το θεμα που εθιξες..Το ζω και εγω απο κοντα. Στην περιοχη Ασπροβαλτας Βρασνων και σε αποσταση 1 περιπου χιλιομετρου εχει: LIDL, ALDI, Discount. DIA, Αρβανιτιδης, Μαρινοπουλος και τωρα ανοιγει Μασουτης!!!! Δε θα πω πως δεν πηγαινω σε καποια απο αυτα, γιατι θα πω ψεμματα. Αλλα θα το κανω για συγκεκριμμενα ειδη και κυριως για καποιες προσφορες. Τα κηθημερινα ψωνια θα τα κανω απο το μπακαλικο του χωριου. (εκεινο το " Κωστα, η φετα βγηκε 650 γραμαρια, να τ΄αφησω;;; ) δεν αλλαζεται! )

Takis Varatzas είπε...

@ασημώνης Πραγματικά, κλασσική ατάκα παντοπώλη :D :D :D

Constantine είπε...

Είμαι κι εγώ ένας απο τους, πολλούς πιστεύω, αφανείς αναγνώστες. Συνέχισε έτσι...

MOLEMOU είπε...

Άντε να σας δω πως θα τα βγάλετε πέρα όταν οι 1000 πελάτες σας γίνουν 10!aplos tote 8a ftasoune tis times ston ourano