Τετάρτη 28 Μαΐου 2008

Δεν βλέπω να βγάζουμε το ενοίκιο φέτος...

Δυσκολα τα πράγματα φέτος. Και για τους καταναλωτές αλλά και για τους καταστηματάρχες.

Πρώτα απ'όλα η ακρίβεια. Αυτήν την εβδομάδα σχεδόν τα πάντα έρχονται ανεβασμένα. Όταν ρωτάω γιατί, η απάντηση που παίρνω είναι η κλασσική δικαιολογία μεταφορικών, πετρελαίου κτλ η οποία δεν με πείθει πλεόν.

Ένας ακόμα παράγοντας είναι οι αλυσίδες όπως Μασούτης, Lidl, Αρβανιτίδης κτλ που σιγά σιγά χάνουν το ρόλο του μεγάλου στις πόλεις και επεκτείνονται στην επαρχία. Με αυτόν τον τρόπο και δικαιολογούν έξοδα (για να μην πληρώνουν ούτε cent στη εφορία) και καταστρέφουν τις τοπικές μικρές αγορές με την τιμολογιακή τους πολιτική. Σ'αυτό βέβαια φταίνε οι εταιρίες ο οποίες κατεβάζουν τα παντελόνια σε αυτούς και βγάζουν τα σπασμένα από εμάς. Θα φέρω σαν παράδειγμα την ΜΕΒΓΑΛ της οποίας το γαλατάκι, στην περιοχή μας, πίνουμε καθημερινά:

Στα μικρά καταστήματα σαν το δικό μου, δίνει μία ετήσια παροχή της τάξης του 5-8%, αναλόγως του τζίρου που κάνεις στην εταιρία. Η αντίστοιχη παροχή που παίρνουν οι μεγάλες αλυσίδες ξεκινάει από το 40% και επιπλέον υπάρχουν και άλλοι όροι στην συμφωνία. Όλα τα προιόντα που θα αφήσει π.χ. την Δευτέρα ο οδηγός της εταιρίας, είναι υποχρεωμένος την Τρίτη να τα πάρει πίσω και να βάλει φρέσκα. Δεν θέλει βέβαια και πολύ σκέψη για να καταλάβει κανείς ότι οι επιστροφές των μεγάλων έρχονται σε εμάς τους μικρούς, με αποτέλεσμα οι ημερομηνίες λήξεως των προιόντων στα δικά μας καταστήματα να είναι μικρότερες.

Όσο για τα νέα μέτρα που θα εφαρμόσει από αύριο το Υπουργείο Ανάπτυξης το κυριότερο των οποίων είναι η αναγραφή των εκπτώσεων που παίρνουν κυρίως οι μεγάλες αλυσίδες στα τιμολόγια αγοράς (οι παροχές που λέγαμε παραπάνω), δεν νομίζω να γίνει τίποτα κυρίως γιατί αυτές οι παροχές γίνονται στα "κρυφά", με ιδιωτικά συμφωνητικά και έτσι πουλάνε στο κόστος, όσο ακριβώς αγοράζουν δηλαδή(για να μην κατηγορηθούν για αθέμιτο ανταγωνισμό) αλλά στα κρυφά βγάζουν 40%. Ένα ακόμα μέτρο, η επανασύσταση της Αγορανομίας , η οποία δεν πιστεύω να ελέγξει τους μεγάλους (ποιος υπάλληλος των 700 ευρώ είναι σίγουρος πως θα έχει την θέση του στο Δημόσιο αν τους επιβάλλει πρόστιμο?) αλλά θα έρθει σε εμάς τους μικροεμπόρους και τιμωρόντας 2-3, θα δείξει ότι κάνει και καλά ελέγχους στην αγορά....

Και για να γελάσουμε λίγο, ένας ακόμα παράγοντας είναι και ο τρόπος που ψωνίζουν οι "αγαπημένοι" μου ευρωπαίοι τουρίστες. Ίσως λόγω της ακρίβειας, σίγα σιγά έχει αρχίσει να εφαρμόζεται και από Έλληνες αλλα σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να πιστέψω πως θα φτάσει στο σημείο που αναφέρω παρακάτω:

Ένα ζευγάρι λοιπόν, μου φέρνει στο ταμείο μια σακούλα από την μαναβική για να τα ζυγίσω στο ταμείο και βλέπω μέσα : 1 πατάτα, 1 κρεμμύδι, 1 μήλο και 6(!) μετρημένα κεράσια. Τι να ζυγίσω τώρα (ντρέπομαι), τους είδα και νεαρούς 40-50 κιλά ο καθένας τους λέω ΟΚ πάρτε τα. Το τι χαρά έκαναν, δεν περιγράφεται... Έρχονται την άλλη μέρα και πέρνουν τα ίδια (ίσως τα κεράσια να ήταν 4 !!!) Βλέπω όμως το ίδιο πράγμα να επαναλαμβάνεται από πολλούς. Δεν είναι σαν τον Έλληνα που παίρνει 1-2 κιλά (και τα μισά τα πετάει μετά!). Είπαμε να μην είναι σπάταλοι, αλλά 1 πατάτα ο ένας, 1 κρεμμύδι ο άλλος, άδειασαν τα 30κιλα τσουβάλια χωρίς να πάρω φράγκο ! Τι να κάνω, άρχισα κι εγώ να τα χρεώνω. Και εδώ έρχεται και το κορυφαίο για να με αποτελειώσει :

Γερμανίδα, περιεργάζεται τις ντομάτες περίπου στο δεκάλεπτο. Πιάνει την μία, αφήνει την άλλη, τελικά παίρνει μια ωραία στρόγγυλη και μου την φέρνει στο ταμείο.

- I will take the half of this tomato, μου λέει.
- I am sorry , της απαντώ γιατί νόμισα πως δεν άκουσα καλά.
- I want the half of this tomato, επαναλαμβάνει με επιβλητικό γερμανικό HEIL τρόπο.
- I am sorry but i can't cut the half of this. Who will buy the rest of the tomato?
- Another customer, μου λέει με μια κρύα απλότητα...
- I am 23 years in this shop and i have never sold half tomato, της απαντώ.
- But i only need the half of it, να επιμένει.

Είδα κι εγώ ότι περιμένουν άλλα 2 άτομα να πληρώσουν, οπότε της λέω:

- Do you know greek φιλότιμο ?
- What....?
- Of course you don't know, because this word does not exist in any other language. Τake the whole tomato. It's free, της λέω και της δίνω την τομάτα.

Με κοιτάει αρχικά σαστισμένη αλλά μετά επανέρχεται με γερμανικό σοβαρό ύφος και λέει :

- But i don't need the whole one. Only the half !
- Ok, take the half (της δινω κι ενα μαχαίρι να την κόψει) and leave the rest for someone else. You don't have to pay it. (Άντε μας έπριξες λέω από μέσα μου).
- Oh really ? (τωρα το κατάλαβε!) Thank you very much, μου λέει και παίρνει ΟΛΟΚΛΗΡΗ την τομάτα και φεύγει !!!

Έτσι κι αφού είδαμε το σημερινό θέμα και από την hard αλλά και την soft πλευρά, καταλήγουμε στον τίτλο του σημερινού post.

Αν συνεχίσουμε έτσι.....δεν βλέπω να βγάζουμε το ενοίκιο φέτος !

Όπως πάντα, τα σχόλια δικά σας.

12 σχόλια:

Wire_n_Wood είπε...

Den mou kanei entupwsh o tropos me ton opoio pswnizoun, giati ki egw sto e3wteriko zw. Se sugkekrimena hdh omws. Mporei na deis na poulane fetes karpouzi, 1/4 h' 1/2 peponi (o 8eos na ta kanei me thn anostila pou tous dernei).

Alla mish tomata, OYTE EDW PANW STH SKWTIA DEN PSWNIZOUN! Kai amfiballw oti sumbainei sth Germania. Epeses sthn periptwsh mallon...mpatir-tourist (tonizoume ta 'i').

moyratos είπε...

@deja_voodoo φίλε μου,
Η πρώτη φορά που βγήκα εκτός Ελλάδος ήταν όταν ήμουν 11 χρονών (Ιταλία) αλλά να μαι ειλικρινής δεν θυμάμαι πολλά εκτός του ότι εκεί έμαθα το ανθρακούχο νερό!!!!

Όταν ξαναπήγα, πρίν από περίπου 12 χρόνια, πίστεψέ με είδα αυτό που αναφέρεις. Να πουλάνε φέτες καρπούζι, πεπόνι, τιμή για τεμάχιο ροδάκινα κλπ, και όχι σε μπακάλικο, αλλά σε μεγάλα εμπορικά Σούπερ Μάρκετ. Το κορόιδευα όλο αυτό το σκηνικό!!!! Να που τώρα ξεκινάμε και εδώ όμως να το κάνουμε!!! Δυστυχώς!!!

Σάκη, λέω να κάνουμε λοταρία φέτος, για την υπόλοιπη μισή ντομάτα που δεν σου άφησε. Πάντως πρέπει να αρχίσεις να γίνεσε λίγο "σκληρός" στην πώληση και όχι να αφήνεις κούτρα!!!

Wire_n_Wood είπε...

Έτσι είναι. Ανά τεμάχιο πάνε. ΤΙΠΟΤΑ δεν χαρίζεται. Κι αν το καλοσκεφτείς, στη Σαντορίνη να πας διακοπές για παράδειγμα, ούτε κι εκεί θα σου χαρίσουν τίποτα.

Σάκη έχεις δίκιο, η λέξη "φιλότιμο" δεν υπάρχει σε καμιά άλλη γλώσσα. Και με το να χαρίζεις αγαθά δε θα δώσεις σε κανένα να το καταλάβει. Συμφωνώ με τον moyrato για τα περί κούτρας.

Acro είπε...

Αυτό το ρημάδι το φιλότιμο θα μας φάει τελικά. Καθώς το εκμεταλλεύονται όλοι...Ξένοι (μπατιροτουρίστες και εταιρίες) και ντόπιοι (πάνω από το κεφάλι μας)

Idioteque είπε...

Όλες οι εταιρίες φίλε μου Τάκη δυστυχώς έχουν κατεβάσει τα βρακιά τους για τα Super Market. Ειδικά οι ποιο μικρές κάνουν τα πάντα για μια θέση στο ράφι χωρίς στην τελική να υπολογίζουν το πραγματικό(ανύπαρκτο) κέρδος από όλη αυτή την ιστορία. Επειδή είμαι στον κλάδο του τροφίμου κι έχω μεγαλώσει σε αυτή τη δουλειά λόγο γονιών έχουν δει πάρα πολλά τα μάτια μου και άλλα τόσα έχουν ακούσει τ αυτιά μου! Που να δείς πιστωτικά τιμολόγια με 60 και 70% έκπτωση σε μεγάλα super market όταν η εταιρία δεν βγάζει ούτε 10% από το προϊόν και το super market έχει κέρδος πάνω από 100%. Δυστυχώς αυτοί στήνουν το παιχνίδι αλλά ο πρώτος φταίχτης πάντα είναι ο καταναλωτής που τους στηρίζει, που προτιμά να αγοράσει ποσότητα παρά ποιότητα και στην τελική καταλήγει να ζητά μισές ντομάτες και έτοιμες κομμένες σαλάτες

Takis Varatzas είπε...

Το ξέρω ότι υπάρχουν και χειρότερα φίλε idioteque. Απλά την εταιρία γάλακτος την έφερα όπως είπα για παράδειγμα. Στα μεγάλα μαγαζιά όχι μόνο δίνουν τεράστιες παροχές αλλά πολλές φορές για να τοποθετηθεί το προιόν σε εμφανές σημείο του καταστήματος πληρώνουν και "ενοίκιο" για τον χώρο στο ράφι! Όσο για το φιλότιμο... τι να κάνω ? Το χουμε έμφυτο το ρημάδι...

Ανώνυμος είπε...

filotimo k prasina aloga imo
ps
http://www.youtube.com/watch?v=YzzPwfSX77Q

rockordie είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
rockordie είπε...

Ανέκδοτο που ταιριάζει στην περίπτωση

Σε ένα μίνι μάρκετ πάει ένας τύπος με ένα λάχανο στο παλικάρι που είναι στα λαχανικά και του λέει:
-Θέλω να πάρω το μισό λάχανο
-Δεν πουλάμε μισά λάχανα κύριε.
-Εγώ μισό θέλω
-Μισό λεπτό τότε να ρωτήσω τον προϊστάμενο.
Ο μικρός πηγαίνει στο γραφείο του αφεντικού (χωρίς να προσέξει ότι τον έχει ακολουθήσει και ο πελάτης) και λέει:
-Boss, έχουμε ένα μαλάκα έξω που θέλει να αγοράσει μισό λάχανο….(εκείνη την στιγμή αντιλαμβάνεται ότι ο πελάτης είναι πίσω του οπότε προσθέτει)..και ο κύριος από εδώ θέλει να πάρει το άλλο μισό, γίνεται;
-Γίνεται, δώσε του το μισό λάχανο και μετά έλα ξανά στο γραφείο.

Επιστρέφοντας στο γραφείο
-Συγγνώμη αφεντικό δεν τον είχα δει
-Μαλακία έκανες αλλά μου άρεσε ο τρόπος που το χειρίστηκες. Θα σου δώσω προαγωγή και θα δουλέψεις για μένα από την Λαχαναγορά του Ρέντη, ΟΚ;
-Τι να κάνω κάτω στου Ρέντη ρε αφεντικό εκεί μόνο πουτάνες και ποδοσφαιριστές έχει.
-Τι ΕΝΝΟΕΙΣ η γυναίκα μου είναι από εκεί.
-Α, ναι και σε ποια ομάδα παίζει?

Ανώνυμος είπε...

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΙΣΕΣ ΤΙΣ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ???? ΝΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΤΑ ΖΟΥΜΙΑ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ?? ΠΕΡΙΠΤΩΣΑΡΑ Η ΤΥΠΙΣΣΑ!!! ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΧΙ ΣΑΝ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΤΑ ΠΕΤΑΜΕ.. ΑΛΛΑ 4 ΚΕΡΑΣΙΑ??? ΕΛΕΟΣ ΜΙΑ ΓΑΒΑΘΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΟΡΤΑΙΝΕΙΣ!!! Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΧΕΙ ΞΕΦΥΓΕΙ ΤΙ ΝΑ ΠΩ!!!
ΛΥΔΙΑ

child in time είπε...

na sai kala pou episkeutikes to blog mou:) m aresei pou antimetopizeis kapoies katastaseis nai men sovares alla me xioumor kala na pernas ;)

γλεπόκι είπε...

Βρε παιδιά, πως φαίνεται ότι δεν ξέρετε από μαγειρική... Με μισή ντομάτα μπορείς να κάνεις πολλά...φτιάχνεις 1 γεμιστό (χωρίς το καπάκι) σάλτσα για (5) μακαρόνια και άμα είσαι μερακλής πίνεις και blοοdy mary (1 γουλιά).