Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Τα βασικά έξοδα ενός παντοπώλη.

Χθες πήρα το παρακάτω μύνημα από κάποιον άγνωστο (κάνω copy-paste):

"Ti egine re pantopoli... Ta konomises kai to paratises to blog? Kleisto gia na adiazei to internet apo anenerga blog. Dn yparxei xoros gia kainoyria reeeeee !"

Επειδή λόγω αυξημένων υποχρεώσεων δεν παρακολουθώ και πολύ το τι γίνεται στα blog, δεν ξέρω αν τίθεται θέμα χώρου στο BLOGGER. Άραγε έγιναν τόσα πολλά, που δεν χωράνε άλλα ??? Ας με διαφωτίσει κάποιος...

Εν συνεχεία να αναφερθώ στο "ta konomises". Αυτό ήταν που με έκανε να ξεκινήσω και την συγγραφή μιας νέας ανάρτησης ύστερα από αρκετό καιρό.

Οφείλω να πω ότι κι εγώ όταν ήμουν πιτσιρικάς, έμπαινα στα μικρά μπακάλικα της γειτονιάς μου και ένιωθα δέος και ζήλια προς τους ιδιοκτητες-συνάδελφους πλέον παντοπώληδες. Έλεγα "Πω Πω αυτός έχει τα πάντα εδώ μέσα.. Ότι θέλει.". Πιστεύω λοιπόν ότι και ο κόσμος γενικά αυτήν την εντύπωση έχει. ΄Κάποιος πελάτης μάλιστα ένα καλοκαίρι, είχε πει στην μητέρα μου που καθόταν στο ταμείο "Λες τώρα κι εσύ πως δουλεύεις... Κάθεσαι όλη μέρα και μαζεύεις λεφτα!". Υπάρχει όμως και μια λαική ρήση που λέει "Απ' έξω απ'το χορό, πολλά τραγούδια λένε" και δυστυχώς ή ευτυχώς ισχύει και στην περίπτωσή μας.

Θα παραθέσω στα γρήγορα, τα βασικά ετήσια έξοδα της δικής μου επιχείρησης που εν συγκρίση με τα μεγαθήρια, είναι ένα μικρό για την εποχή μας μαγαζί:

Ενοίκιο: 9000€.
Ρεύμα : 4000 με 5000€.
ΤΕΒΕ ή ΟΑΕΕΕ ή πως το λένε τώρα : 3650€.
Εφορία: 3500 με 4000€ + οτιδήποτε έκτακτο τους κα#$%^&σει.

Σύνολο βασικών εξόδων: Από 20.100€(βασιζόμενο στο ελάχιστο ποσό) εώς κι εγώ δεν ξέρω που... (μας το φυλάνε σαν KINDER εκπληξη κάθε χρόνο!)

Να υπενθυμίσω ότι δεν υπολογίζω προσωπικό μίσθό, προσωπικά έξοδα και άλλα πολλά που είναι πάγια έξοδα όπως νερό, τηλέφωνο, επιμελητήριο κτλ, παρά μόνο τα βασικά λειτουργικά έξοδα !

Συνεχίζοντας, να πω ότι ο μέσος ημερήσιος τζίρος του καταστήματος τα τελευταία 3 χρόνια είναι περίπου 500 ευρώ την ημέρα και πέφτει συνεχώς εξαιτίας της επέκτασης των μεγάλων μάρκετ στην επαρχία (σε λίγες μέρες από σήμερα, μόνο στην περιοχή της Σιθωνίας, ανοίγουν νέα καταστήματα οι αλυσίδες Αρβανιτίδης, Μασούτης και Γαλαξίας). Αν πολλαπλασιάσουμε αυτό το ποσό με τις εργάσιμες μέρες του χρόνου και το σύνολο που θα βρούμε το πολλαπλασιάσουμε επίσης με 12-15% που είναι το μέσο ποσοστό κέρδους μας, θα καταλήξουμε σε ένα ποσό της τάξεως των 21 εώς 26 χιλιάδων ευρώ.

Αν υπολογίσει κανείς τώρα ότι η "πολύ δουλειά" είναι πλέον περίπου 40 μέρες (10 Ιουλίου εώς 20 Αυγούστου) θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όχι το blog πρέπει να κλείσει επειδή "ta konomisame" όπως έγραψε ο αγνωστος αποστολέας του email αλλά μάλλον το μαγαζί !!!

Όπως πάντα και ύστερα από καιρό... τα σχόλια δικά σας.

5 σχόλια:

Wire_n_Wood είπε...

Μπορείς να το γυρίσεις στα παστά και στα εβαπορέ/μακράς διαρκείας και να ξεφορτωθείς τα ψυγεία. Επίσης κοκακόλες, μπύρες και τα ρέστα να τα παγώνουν μόνοι τους οι ενδιαφερόμενοι. Και κατεψυγμένα τέλος! Μόνο φρούτα και λαχανικά από τα δέντρα του μπαχτσέ και χόρτα από την αλάνα δίπλα. Ορίστε μας!

Takis Varatzas είπε...

@Deja_Voodoo Αυτο θα πει περικοπή εξόδων..... Χαχαχα !

γυάλινο δάκρυ είπε...

Συμπληρώνω τον Deja_Voodoo:
ή πολύ απλά να μετακομίσεις σε κάποια σκανδιναβική χώρα για να παγώνουν μόνα τους χωρίς ψυγείο!!

ασημωνης είπε...

Mε μια κουβεντα σου τα ειπες ολα: Εξω απο τον πολλα τραγουδια λενε!
Το δικο σου μπλογκ εινα απο τα πολυ λιγα πλεον, που εχουν τον χαρακτηρα που ειχαν τα μπλογκς οταν ξεκινησαν. Κατι σαν προσωπικο ημερολογιο δηλαδη. Και αν καποια στιγμη πρεπει να διαγραφουν καποια, απο αλλου θα πρεπει να γινει η αρχη, ολοι ξερουμε απο που.

Την Καλημερα μου Δημητρη και keep on blogging!!!

Takis Varatzas είπε...

@γυάλινο δάκρυ Τα ψυγεία ξέρουν τι καίνε !!! Αυτοί δεν ξέρουν τι χρεώνουν... Πίστεψε με μέχρι και στη Σκανδιναβία είναι πιο φθηνό το ρεύμα !

@ασημώνης Ευχαριστώ για τα καλά και σωστά σου λόγια ! Άσχετο μεν αλλα δεν με λένε Δημήτρη !!! Χαχαχα!