Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Από χειμώνα καλοκαίρι ....

Να μαι πάλι !
Σάββατο σήμερα και πολύ ωραία μέρα ... μύρισε καλοκαιράκι !

Ελπίζω όλοι να περάσατε καλά στις γιορτές του Πάσχα και αν σε κάποιους αυτό δεν ήταν αρκετό, το τριήμερο της Πρωτομαγιάς είναι αρκετά κοντά για να συμπληρώσετε την ξεκούραση που ίσως σας λείπει.

Από χειμώνα καλοκαίρι λοιπόν κι ας δούμε μερικές διαφορές στις συνήθειες του κόσμου που παρατηρώ στο μαγαζί.

1. Η πόρτα

Κατά ένα περίεργο τρόπο, τις μέρες του χειμώνα ΟΛΟΙ φεύγοντας αφήνουν την πόρτα του μαγαζιού ανοιχτή. Ο λόγος άγνωστος ως τώρα !!! Ίσως να είναι και ο ίδιος λόγος για τον οποίο τώρα που έχει μέρες χαρά Θεού να την κλείνουν ενώ όταν έρχονται μέσα την βρίσκουν ορθάανοιχτη. Οι επιστήμονες συνεχίζουν τις έρευνες...

2. Τα ψυγεία

Για τους καλοκαιρινούς μήνες στην αυλή του μαγαζιού υπάρχουν 3 ψυγεία. Ένα με αναψυκτικά, ένα με μπύρες και τα παγωτά. Για ευνόητους λόγους, τους 7-8 μήνες που δεν έχει τόσο ζέστη και δουλειά παραμένουν κλειστά. Είναι π.χ. χειμώνας και μια μέρα τυχαίνει να κάνει ζέστη και να έχει ήλιο... οι ίδιοι πελάτες που έρχονται καθημερινά και ξέρουν ότι είναι κλειστά αυτά τα ψυγεία, μόλις έρθει μέρα που θα ζεσταθεί το κοκκαλάκι τους αρχίζουν τις ίδιες βαρετές ερωτήσεις:

- Δεν δουλέυει το ψυγείο? (αφού είναι άδειο ρε μεγάλε!)
- Παγωτά δεν φέρατε? (έλα ντε!)
- Αντε γέμισέτα τι περιμένεις ? 30 βαθμούς έχει έξω! (και την άλλη μέρα στανταρντ το ίδιο άτομο θα έρθει και θα μου ζητήσει ένα ζεστό νεράκι.)

Παράξενα πράγματα....

3. Αντιηλιακά και λοιπά καλοκαιρινά

Όπως και με τα ψυγεία μόλις αρχίσει η ζέστη, αρχίζει και η τρέλα με οτιδήποτε καλοκαιρινό.

- Αντιηλιακά δεν έχετε?
- Τι? Πρέπει να καούμε για να βάλουμε?
- Καπέλα δεν φέρατε ακόμα?
- Μάσκες για να βουτήξουμε?

....και η πλάκα είναι ότι όλα αυτά μου τα ρωτάνε σαν κουκουλοφασκιωμένα κρεμμύδια που θα σκάσουν από τα ρούχα που φοράνε !

Αυτά για σήμερα... όσο χτυπάει ο ήλιος θα επανέρχομαι με περισσότερα !

Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Εκμετάλευση του καφέ.... ΤΕΛΟΣ !

Μου το έστειλε φίλος κι επειδή με βρίσκει σύμφωνο το παραθέτω εδώ:

Αγαπητοί εσπρεσάκιδες, φραπεδάκιδες, καπουτσινάκιδες,

Όπως όλοι γνωρίζετε στα καταστήματα που μας σερβίρουν τους καφέδες μας, μας πιάνουν τα οπίσθια(!!!) υπερχρεώνοντας τα ροφήματα, κερδοσκοπώντας εις βάρος των απλών καταναλωτών.

Ένα απλό προϊόν που στα σούπερ μάρκετ κοστίζει ανάμεσα στα 0,75 - 4 ευρώ η συσκευασία, στα καφέ που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία και στις περιοχές αναψυχής και διασκέδασης της Αθήνας, των μεγάλων αστικών κέντρων και των τουριστικών προορισμών, οι τιμές ξεπερνούν κάθε φαντασία. Ένας ελληνικός καφές ξεκινάει από 2,5 ευρώ, η τιμή εκκίνησης του γαλλικού ειναι στα 3 ευρώ, ενώ ο καπουτσίνο - ως προϊόν ιταλικής φινέτσας και μόδας - ξεκινάει στα 3,5 ευρώ.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα, που στο εξωτερικό οι τιμές αυτών των υπηρεσιών, δεν ξεπερνούν ούτε κατά το ήμισυ των παραπάνω "ελληνικών" τιμών.

Συνήθως οι τιμές του καφέ εκτινάσσονται σε περιόδους πολέμου. Τελικά, η Ελλάδα βρίσκεται σε ακήρυχτο πόλεμο με τη γενιά των 700 ευρώ - τους συνήθεις πελάτες, λόγω ηλικίας, των καφετεριών. Τα παιδιά αυτά τιμούν τον παραδοσιακό τρόπο συνεύρεσης και κοινωνικοποίησης των Ελλήνων, δίνοντας με αυτό τον τρόπο ζωή και οικονομική στήριξη στις επιχειρήσεις και στους χιλιάδες εργαζόμενους αυτών.

Καλούμε λοιπόν όλους εσάς να διεκδικήσετε δυναμικά τον απαιτούμενο σεβασμό προς τον πελάτη, την τσέπη του και τη νοημοσύνη του.

Το Σάββατο 11 Απριλίου 2009 δεν θα πάμε για τον καθιερωμένο καφέ με φίλους. Ας απολαύσουμε τη βόλτα μας στα μαγαζιά και στους δρόμους και ας μαζευτούμε στα σπίτια μας για καφέ.

Αν λοιπόν αυτές οι επιχειρήσεις θέλουν να επιβιώσουν εν μέσω κρίσης, ας ρίξουν τις τιμές, προκειμένου να διατηρήσουν την πελατεία τους.

Σάββατο 11 Απριλίου 2009

Μποϊκοτάζ στις καφετέριες

Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Τα βασικά έξοδα ενός παντοπώλη.

Χθες πήρα το παρακάτω μύνημα από κάποιον άγνωστο (κάνω copy-paste):

"Ti egine re pantopoli... Ta konomises kai to paratises to blog? Kleisto gia na adiazei to internet apo anenerga blog. Dn yparxei xoros gia kainoyria reeeeee !"

Επειδή λόγω αυξημένων υποχρεώσεων δεν παρακολουθώ και πολύ το τι γίνεται στα blog, δεν ξέρω αν τίθεται θέμα χώρου στο BLOGGER. Άραγε έγιναν τόσα πολλά, που δεν χωράνε άλλα ??? Ας με διαφωτίσει κάποιος...

Εν συνεχεία να αναφερθώ στο "ta konomises". Αυτό ήταν που με έκανε να ξεκινήσω και την συγγραφή μιας νέας ανάρτησης ύστερα από αρκετό καιρό.

Οφείλω να πω ότι κι εγώ όταν ήμουν πιτσιρικάς, έμπαινα στα μικρά μπακάλικα της γειτονιάς μου και ένιωθα δέος και ζήλια προς τους ιδιοκτητες-συνάδελφους πλέον παντοπώληδες. Έλεγα "Πω Πω αυτός έχει τα πάντα εδώ μέσα.. Ότι θέλει.". Πιστεύω λοιπόν ότι και ο κόσμος γενικά αυτήν την εντύπωση έχει. ΄Κάποιος πελάτης μάλιστα ένα καλοκαίρι, είχε πει στην μητέρα μου που καθόταν στο ταμείο "Λες τώρα κι εσύ πως δουλεύεις... Κάθεσαι όλη μέρα και μαζεύεις λεφτα!". Υπάρχει όμως και μια λαική ρήση που λέει "Απ' έξω απ'το χορό, πολλά τραγούδια λένε" και δυστυχώς ή ευτυχώς ισχύει και στην περίπτωσή μας.

Θα παραθέσω στα γρήγορα, τα βασικά ετήσια έξοδα της δικής μου επιχείρησης που εν συγκρίση με τα μεγαθήρια, είναι ένα μικρό για την εποχή μας μαγαζί:

Ενοίκιο: 9000€.
Ρεύμα : 4000 με 5000€.
ΤΕΒΕ ή ΟΑΕΕΕ ή πως το λένε τώρα : 3650€.
Εφορία: 3500 με 4000€ + οτιδήποτε έκτακτο τους κα#$%^&σει.

Σύνολο βασικών εξόδων: Από 20.100€(βασιζόμενο στο ελάχιστο ποσό) εώς κι εγώ δεν ξέρω που... (μας το φυλάνε σαν KINDER εκπληξη κάθε χρόνο!)

Να υπενθυμίσω ότι δεν υπολογίζω προσωπικό μίσθό, προσωπικά έξοδα και άλλα πολλά που είναι πάγια έξοδα όπως νερό, τηλέφωνο, επιμελητήριο κτλ, παρά μόνο τα βασικά λειτουργικά έξοδα !

Συνεχίζοντας, να πω ότι ο μέσος ημερήσιος τζίρος του καταστήματος τα τελευταία 3 χρόνια είναι περίπου 500 ευρώ την ημέρα και πέφτει συνεχώς εξαιτίας της επέκτασης των μεγάλων μάρκετ στην επαρχία (σε λίγες μέρες από σήμερα, μόνο στην περιοχή της Σιθωνίας, ανοίγουν νέα καταστήματα οι αλυσίδες Αρβανιτίδης, Μασούτης και Γαλαξίας). Αν πολλαπλασιάσουμε αυτό το ποσό με τις εργάσιμες μέρες του χρόνου και το σύνολο που θα βρούμε το πολλαπλασιάσουμε επίσης με 12-15% που είναι το μέσο ποσοστό κέρδους μας, θα καταλήξουμε σε ένα ποσό της τάξεως των 21 εώς 26 χιλιάδων ευρώ.

Αν υπολογίσει κανείς τώρα ότι η "πολύ δουλειά" είναι πλέον περίπου 40 μέρες (10 Ιουλίου εώς 20 Αυγούστου) θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όχι το blog πρέπει να κλείσει επειδή "ta konomisame" όπως έγραψε ο αγνωστος αποστολέας του email αλλά μάλλον το μαγαζί !!!

Όπως πάντα και ύστερα από καιρό... τα σχόλια δικά σας.