Παρασκευή 23 Μαΐου 2008

Αλήθεια τι σημαίνει "ειρωνία" ?

Έρχεται ένας τύπος γύρω στα 60, ο οποίος σε κάθε επίσκεψη του στο κατάστημά μας (τελευταία φορά πρέπει να ήταν πέρσι και μέσος όρος επισκέψεως=1-2 φορές τον χρόνο) καταφέρνει και δημιουργεί πρόβλημα. Τον βλέπω που κοιτάζει κάτι μεγάλα μπιτόνια και ρωτάει την μητέρα μου που έβαζε τιμές σε κάποια καλοκαιρινά είδη, πόσο κάνουν. Δυστυχώς η τιμή δεν ήταν ευδιάκριτη σε κανένα μπιτόνι (3 ήταν όλα κι όλα) προφανώς γιατί το πιστολάκι τιμών δεν είχε αρκετή μελάνι. Το μόνο σίγουρο ήταν πως κόστιζαν 4 ευρώ (φαινόταν καθαρά) και .... κάτι ! Πηγαίνω εγώ, γιατί τους είδα να ψάχνονται και λέω "δεν υπάρχει πρόβλημα, θα το βρούμε από το barcode". Σε εκείνο το σημείο πετιέται ο τύπος και λέει :

- Αυτό το 4, μάλλον δραχμές είναι. Φαίνονται παλιά τα μπιτόνια. Τετρακόσιες δραχμές και κάτι θα είναι γιατί πριν λίγο καιρό (χρόνια???) που πήρα από τον Τάσο (γείτονας που διατηρεί κατάστημα με χρώματα, σιδηρικά, πλαστικά κτλ) είχαν 2 ευρώ.

- Δεν νομίζω μπιτόνι 40 λίτρων να είναι τόσο φθηνό. Αλήθεια τις δραχμές που τις θυμηθήκατε? Πάνε 6 χρόνια που αλλάξαμε σε ευρώ, του λέω.

- Φαίνονται πολύ παλιά. Έχουν και σκόνη επάνω, μου απαντάει.

- Εφόσον βρίσκονται έξω, φυσικό είναι να έχουν και λίγη σκόνη επάνω, αλλά δεν είναι δυνατόν να είναι 6 χρόνια εκεί. Αν κάναμε τόσο καιρό να δώσουμε τα εμπορεύματα, θα είχαμε κλείσει προ πολλού, του λέω αστειευόμενος πάντα.

Στο μεταξύ, σημειώνω τον κωδικό του barcode και πηγαίνω να τον ελέγξω στο pc. Εκεί διαπιστώνω πράγματι πως το μπιτόνι κοστίζει 4 ευρώ και 20 λεπτά. Βγαίνω έξω και ακούω την μητέρα μου να του λέει "Όχι δεν μπορούμε να κάνουμε τετοια πράγματα."

- Είναι 4.20 . Το έλεγξα και στον τιμοκατάλογο μας, του λέω.

- Έλα μωρέ τώρα. Τιμοκατάλογοι και παραμύθια. Ποιος ξέρει πόσα χρόνια τα έχετε αυτά εδώ. Τα έχει φάει ο ήλιος και η σκόνη. Το έιπα και στη μητέρα σου. Λοιπόν θα σου δώσω από 2 ευρώ για το καθένα όσο τα είχε και ο Τάσος , 4 ευρώ στο σύνολο και εντάξει είμαστε, μου λέει.

- Συγγνώμη, αλλά αφού είναι παλιά και τα έχει φάει ο ήλιος και η σκόνη, εσείς γιατί θέλετε να τα αγοράσετε ? , τον ρωτάω.

- Αααααα για άκου να σου πω, μην με ειρωνεύεσαι εμένα. Δεν είναι τρόπος αυτός να μιλάνε στους πελάτες, μου λέει εκνευρισμένος.

- Εγώ μια ερώτηση έκανα. Δεν σας ειρωνεύτηκα. Εκτός κι αν υποτιμάτε την νοημοσύνη μου με την πρόταση που μου κάνατε και με ειρωνευτήκατε εσείς, γιατί εγώ χρησιμοποίησα ακριβώς τις ίδιες λέξεις με αυτές που είπατε κι εσείς, του λέω πάντα στον πληθυντικό και με σοβαρό ύφος.

- Αααααα τώρα μου πουλάς και πνεύμα, δηλαδή? Δεν έχεις καθόλου τρόπους, μου λέει και φεύγει.

Είναι από τις περιπτώσεις που μπορείς να πεις πολλά, αλλά εκείνη την στιγμή επειδή πιστεύω πως οι δικοί μου με μεγάλωσαν έτσι ώστε να έχω "τρόπους", επέλεξα να μην απαντήσω και να τον αφήσω να πάει στο καλό.

Σχόλια και απαντήσεις παντός τύπου προς τον κύριο, δικά σας.

6 σχόλια:

Wire_n_Wood είπε...

Πιθανές εξηγήσεις:

- Αρτηριοσκλήρωση (σωστά το έγραψα?)

- Τσιγκουνιά

- "Κουτσαβακισμός/Εξυπναδισμός"

- Συγγενής του Λάμπρου Κωνσταντάρα στην ταινία "ο Σπαγγοραμένος" (=τσιγκουνιά μεν, αλλά με την έπαρση ότι "σας ξέρω εγώ τι σουπιές είστε")

Γιατί δεν του είπες να πάει να ρίξει καμιά ματιά στα μπιτόνια του Τάσου? Θα τον εισήγαγες και στην έννοια της έρευνας αγοράς. Αυτός θα νόμιζε ότι τον έβριζες, θα πιανόσαστε μαλλί με μαλλί (αν είναι από τους καραφλούς "καμπριολέ" 60ρηδες, πιάσε από το ράφι το ταλκ, θα σε βοηθήσει) και θα καταλήγατε να κοπανιέστε με τα μπιτόνια. Τουλάχιστον αυτά θα ξεσκονίζονταν...

Καλά έκανες και δεν έδωσες σημασία, τέτοιοι τύποι μόνο τέτοια περιστατικά έχουν να τους κρατάνε το ενδιαφέρον. Ο πρώτος είναι ή ο τελευταίος? Κι ο πατέρας σου -που είναι μεγαλύτερος- περιμένει να παραλάβει laptop...να τον χαίρεσαι τον αρχηγό Τάκη! Έτσι να'μαστε κι εμείς στα χρόνια του!

moyratos είπε...

Νομίζω πως ο άνθρωπος σε πέρασε για παζάρι .... Εκεί παίζει πολύ παζάρεμα (για τρίτες χώρες μιλάω!!!!)

Tην άλλη φορά που θα τον δεις πες του "ότι πάρεις 15000 δρχ!!!!" κι αν σου βρει δρχ να σε πληρώσει ....χ*σε με!!!

Tον Βλαχοματζίρη τραγόγυφτο !!!!

Στο Lidl ή σε άλλους από τις γνωστές αλυσίδες άμα πήγαινε θα τα έκανε αυτά? Αρχ*****

Ότι θέλουμε να πούμε δεν είπες?

Παραπολιτική είπε...

Αθάνατη ελληνική νοοτροπία!!!

Ωραίο blog φιλε!

Παραπολιτικός

Parapolitiki.blogspot.com

Γιώργος είπε...

Το μνι που τον πεταγε !
Μα ποσο πολυ με εκνευριζουν κατι τετοιοι...
σε κανουν να νιωθεις ηλιθιος.
μπραβο που κρατησες χαρακτηρα.
συνηθως τους ηλικιωμενους πρεπει να τους σεβομαστε κλπ αλλα ειναι μερικοι που πραγματικα την γλιτωσαν τοσα χρονια και δεν τους αρπακσε κανεις απο τον γιακα....και μαλλον καποια στιγμη πρεπει να γινει και ας μη σωσει να πατησει στο μαγαζι ....ουτως η αλλως τετοιους πελατες (ματζιριδες, και που πατανε 1 φορα το χρονο) να τους χ*σω!

Takis Varatzas είπε...

@deja_voodoo: Μία μίξη όλων των εξηγήσεων περιγράφουν το χαρακτήρα του. Στον Τάσο προφανώς και πήγε αλλά μόλις τον είδε να πλησιάζει, χώθηκε ο άνθρωπος μέσα στο μαγαζί και έβαλε και το ταμπελάκι "ΚΛΕΙΣΤΟΝ" σε εμφανές σημείο της πόρτας. Από μαλλί πάει καλά, το έχει και φουντωτό μάλιστα αλλά δυστυχώς μυαλό δεν έχει ! Όσο για τον πατέρα μου απλά είναι σε άλλη κατηγορία.

@Moyratos: Και λίγα είπες.

@Parapolitikos: Σε καλοσορίζω στο blog. Να σαι καλά.

@γιώργος : Ο πελάτης έχει πάντα δίκαιο. (αυτή είναι η μεγαλύτερη ειρωνία που έχει ειπωθεί ποτέ).

Ανώνυμος είπε...

distixos ke ego exo tropus file varatza alla o pateras mu DEN xuxuxu
ps
1diorfosi o pelatis exi panta dikio alla pote den kseri ti feli