Πέμπτη 22 Μαΐου 2008

Σε τι κόσμο..... θα φέρουμε(?) τα παιδιά μας?

Καταρχήν να δικαιολογήσω την χθεσινή απουσία μου από τo blog. Προσωρινή βλάβη στο τοπικό δίκτυο μου είπαν από την υποστήριξη της ΟΤΕnet, η οποία προφανώς διορθώθηκε την ώρα που η πλειοψηφία του ανδρικού πληθυσμού (στην οποία ανήκω κι εγώ) έβλεπε τον χθεσινό τελικό του Champions League !

Ευτυχώς που υπήρχε αυτό, για να καλύψει το κενό της έλλειψης internet. Είδαμε ένα παιχνίδι που τα είχε όλα, ένταση, πάθος, συγκινήσεις και αφού κέρδισε η Manchester (ΟΛΕ!), έστω και στα πέναλτυ με την ψυχή στο στόμα , τουλάχιστον έφυγε λίγη απογοήτευση από την χθεσινή ημέρα.

Δύο οι αφορμές για το σημερινό post. Πρώτη, η χθεσινή εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου σχετικά με την αδικαιολόγητη ακρίβεια στη χώρα μας και δεύτερη, η παραλαβή νέων εμπορευμάτων στο κατάστημά μας σήμερα το πρωί.

Παρακολουθώντας με ενδιαφέρον, είδα για πρώτη φορά μία εκπομπή να μην υπερβάλει και να λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Τραγικό γεγονός για την χώρα μας η σύγκριση τιμών επωνύμων προιόντων, εταιριών όπως η Coca Cola, Kraft και άλλων γνωστών πολυεθνικών. Θα αναρωτηθεί κάποιος : Είναι δυνατόν τα ίδια 10 προιόντα στην Ελλάδα να κοστίζουν στον καταναλωτή 34 ευρώ και στην Ισπανία 33% λιγότερο? Και όμως ΝΑΙ. Είναι αλήθεια και μπορώ να το επιβεβαιώσω από το δικό μας κατάστημα.

Σήμερα το πρωί λοιπόν και ύστερα από το μπαράζ απεργιών σε μεταφορικές εταιρίες, βυτιοφόρα κτλ παρέλαβα νέα προιόντα. Όπως σε κάθε παραλαβή, οφείλω να ελέγξω τις τιμές αγοράς για να ρυθμίσω και τις τιμές πώλησης, έτσι έκανα και σήμερα. Βρέθηκα όμως προ εκπλήξεως και θα δώσω ένα παράδειγμα (που ισχύει για το 80% των προιόντων που παρέλαβα) για να καταλάβετε σε τι κατάσταση βρίσκεται η αγορά.

Χ προιόν : Παλαιά τιμή πώλησης = 1.00
Νέα τιμή αγοράς = 1.10

Δηλαδή αγοράζω σε τιμή αυξημένη κατά 10% από ότι πουλούσα. Άρα πρέπει να βάλω και χρήματα από την τσέπη μου εκτός του κέρδους για να αγοράσω νέα προίοντα. Κι εγώ τι έβγαλα τόσο καιρό που έκανα για να τα πουλήσω? Πάμε καλά ? Τα Υπουργεία Οικονομικών και Εμπορίου που μιλάνε για πληθωρισμό της τάξεως του 3-4% πως το δικαιολογούν ? Μήπως μας δουλεύουν ? Και ο καημένος ο καταναλωτής του οποίου εδώ και χρόνια ο μισθός και η σύνταξη έχουν μιδαμηνές αυξήσεις σε σχέση με την άνοδο των τιμών πως θα έρθει να ψωνίσει από μένα ?
Οι Έλληνες αντιπρόσωποι των πολυεθνικών εταιριών νομίζουν πως είναι πιο έξυπνοι από ότι οι αντίστοιχοι στις υπόλοιπες χώρες και βάζουν τέτοιες τιμές?

Κανείς όμως δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται. Οι εταιρίες κερδίζουν περισσότερα λόγω της αδικαιολόγητης αύξησης τιμών, η κυβέρνηση κερδίζει επίσης επειδή εισπράτει περισσότερο ΦΠΑ από όλους και οδηγούμαστε σιγά σιγά στην καταστροφή της μικρομεσαίας τάξης. Εμείς οι μικροεπαγγελματίες γιατί δεν έχουμε τις παροχές και διευκολύνσεις πληρωμών που έχουν οι μεγάλες αλυσίδες και ο απλός καταναλωτής γιατί πολύ απλά δεν μπορεί να αντέξει αυτό το "τσουνάμι" αυξήσεων.

Σε τι κόσμο θα φέρουμε τα παιδιά μας Νίκο Ευαγγελάτο? (που ρωτούσε και ο Νίκος Τσιαμτσίκας στο δελτίο ειδήσεων).

Υ.Γ. Νο1 Είχα μερικά emails στα οποία οι ανώνυμοι συγγραφείς τους με "έκραζαν" που την "λέω" στους τουρίστες, κατηγορώντας εμένα ότι παραπονιέται ο κόσμος, επειδή ανέφερα πως ζω σε τουριστική περιοχή και έχω μάλλον "τουριστικές" τιμές στα προιόντα.

Καταρχήν θα ήθελα να ρωτήσω : Δεν έχετε καθόλου χιούμορ ?

Επίσης ίσως να έχετε δίκαιο και επηρεασμένοι από δικές σας εμπειρίες διακοπών να φτάνετε σε αυτό το συμπέρασμα αλλα θέλω να ξέρετε πως :

Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε πόλη (Θεσσαλονίκη) και αυτός είναι ο λόγος που σιχαίνομαι και δεν θέλω καν να υπάρχει το φαινόμενο των "τουριστικών" τιμών αλλά αντίθετα θέλω και προσπαθώ συνεχώς σε όσες περιπτώσεις είναι εφικτό όσο κοστίζει ένα προιόν στις πόλεις, τόσο και αν μπορώ και λιγότερο να το αγοράζει κάποιος από εδώ.

Δεν είναι και λίγες οι φορές που προτιμώ να μην έχω ένα προιόν επειδή δεν μπορώ να πετύχω ανταγωνιστική τιμή (λόγω "τουριστικής" αντίληψης των τοπικών αντιπροσώπων) από το να πω "δεν βαριέσαι, εγώ θα το πληρώσω?" και να το βάλω στο ράφι. Πείτε με ρομαντικό, πείτε με *αλάκα, πείτε ότι θέλετε αλλά θέλω να γνωρίζετε πως αυτή είναι η γραμμή του καταστήματος απο το 1985 και δεν πρόκειται να αλλάξει για όσο καιρό ακόμα υπάρχει....


Υ.Γ. Νο2 Πάνω που ακύρωσα το φροντιστήριο για εκμάθηση Ρουμανικων (βλέπε προηγούμενο post) μάλλον πρέπει να πάω για να μάθω Ισπανικά. Λένε πως η Βαρκελώνη έχει πολλά κοινά (οι άνθρωποι, ο τρόπος ζωής) με την Θεσσαλονίκη οπότε... VAMOS !!!

Ουφ, πιστεύω πως αναπλήρωσα και το χθεσινό post με την μεγάλη έκταση του σημερινού.
Τα λέμε αύριο (ελπίζω με κάτι αστείο αυτήν τη φορά) !

8 σχόλια:

Γιώργος είπε...

Μηπως μας δουλευουν ? στο μηπως εισαι εσυ ακομη!?
οτι μας δουλευουν ειναι γεγονος!
φταει η κυβερνηση , αλλα φταινε και οι διαμεσολαβητες , διοτι πραττουν αισχροκερδια εις βαρος του επομενου αγοραστη, μεχρι φυσικα να την πληρωσει ο κοσμακης....
Πραγματικα μερα με τη μερα τα πραγματα γινονται πολυ χειροτερα...
ποσο πια ακομη?!

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=YzzPwfSX77Q
den exo na po tpt alo sxetika me tus turistes gia tus agriemenus mono pu isos ta kserun kalitera magkes-ises osoi ine ekso apo to xoro pola tragudia lene

dr.SeenG είπε...

Έχω να θέσω το εξής ερώτημα: Οι μεγάλες εταιρείες γιατί δεν πτοούνται από την γενική κατακραυγή κι επιμένουν να αυξάνουν τις τιμές; Μα γιατί ο κόσμος εξακολουθεί να αγοράζει. Ειδικά εμείς οι Έλληνες φημιζόμαστε για τον υπερκαταναλωτισμό. Ε...τα θέλει και ο κ...ς μας.
Δεν μ'αρέσει ο λαϊκισμός και η καταστροφολογία αλλά... η κατάσταση έχει γίνει ανυπόφορη.

Takis Varatzas είπε...

@Γιωργος : Είναι ρητορική η ερώτηση και πιστεύω να το κατάλαβες.

@StarScream : Ομοιοπαθής (αν και σε άλλο επάγγελμα) αλλά έχει δίκαιο !!!

@dr.seeng : Καταρχήν να σε καλοσωρίσω στο blog. Τιμή μας να έχουμε ένα dr-γραφίστα-ψυχολόγο για να μας λέει την γνώμη του. Δεν έχεις άδικο. Δυστυχώς ο ωχαδελφισμός μας έχει κυριέψει αλλά κάπως πρέπει να ξυπνήσει ο λαός και να αντιληφθεί την δύναμη που έχει...

Γιώργος είπε...

ayto to teleftaio ksanapesto!

Takis Varatzas είπε...

Δυστυχώς ο ωχαδελφισμός μας έχει κυριέψει αλλά κάπως πρέπει να ξυπνήσει ο λαός και να αντιληφθεί την δύναμη που έχει...

:-)

moyratos είπε...

Σάκη, η ακρίβεια δεν είναι το πρόβλημα. Ο ωχαδερφισμός όπως πολύ σωστά λες προκαλεί την ακρίβει. Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης. Πουλάς εμπόρευμα ? => Πούλα ακριβά !!
Δεν πουλάς ? => Πούλα φθηνά να φύγει.

Απλά είναι τα πράγματα. Εάν σταματήσουμε να ψωνίζουμε υπερκαταναλωτικά τότε θα δείς τιμές που θα κάνουν όλοι.

Πήγα σήμερα για φρούτα και λαχανικά. Με τις δραχμές δεν τα λογάριαζα. Αυτά που πήρα σήμερα, με δραχμές τα έπαιρνα .. 1500 δρχ!!! Σήμερα έδωσα ... 6000 δρχ (15,68 €).
Αρχή σεζόν και έχουμε και λέμε (τιμές κιλού):

φράουλες 750 δρχ (2,20€)
κεράσια 850 δρχ (2,50€)
ροδάκινα 1000 δρχ (2,90€)
κορόμηλα 500 δρχ (1,50€)
βερύκοκα 850 δρχ (2,50€)
6 ντομάτες (περίπου 1200 γρ) 1000 δρχ (2,90€)
4 αγγούρια προς 200 δρχ το ένα

Αν είναι δυνατόν! Τόσο είχανε σε δρχ ή μήπως εγώ δεν θυμάμαι καλά ...

Takis Varatzas είπε...

Τώρα με έκανες να ψάξω να βρω παλιούς τιμοκαταλόγους ηλικιάς 6-7 ετών...

Φράουλες = 250-300δρχ to κεσεδάκι.

Κεράσια = 300-400δρχ το κιλό.

Ροδάκινα = Τι τα θες Μουράτε? Είναι νωρίς ακόμα για ροδάκινα. θα φτάσουν κοντά στο ευρώ αργότερα. 150-200δρχ το κιλό.

Κορόμηλα = Ειλικρινά δεν ξέρω. Εδώ ο τόπος είναι γεμάτος κορομηλιές και οι πιτσιρικάδες-Ταρζάν τις έχουν ταράξει, ενώ η κυρα Μαίρη έχει ξελαρυγγιαστεί από το μπαλκόνι "Ουστ βρωμόπαιδα που μου κλέβετε τα κορόμηλα".

Βερύκοκα = 200-300δρχ το κιλό.

Τομάτες = Έλα σε μένα τις έχω 1.90. Εξαρτάται την εποχή (ένα καλοκαίρι πουλούσαμε και 100δρχ το κιλό) εκτός 15αυγουστου που είναι η Παγκόσμια ημέρα του καλλιεργητή Τομάτας και είναι πανάκριβες κάθε χρόνο.

Αγγούρια = Τα θυμάμαι 2-3 τεμ. στο κατοστάρικο. Χαρά που κάνανε τότε στη Μύκονο....

Με εκτίμηση
Takis Varatzas.