Πέμπτη 15 Μαΐου 2008

Περί Ηλιελαίων ο λόγος.....

Εδώ και λίγους μήνες γίνεται ένας χαμός με τα ηλιέλαια. Πρώτα ήρθε η αύξηση τιμής που σταδιακά έφτασε το 50-60% από τον Σεπτέμβριο του 2007 μέχρι σήμερα. Τις τελευταίες μέρες το σκάνδαλο με το ουκρανέζικο ορυκτέλαιο.

Λόγω της φύσεως του επαγγέλματός μου είναι φυσικό πως ενδιαφέρθηκα για να δω τι να κρατήσω και τι να αποσύρω από τα ράφια του καταστήματος μου γιατί πολύ απλά δεν θέλω να δω κάποιον από την οικογένεια μου, φίλο, γνωστό ή απλά πελάτη μου να πεθαίνει επειδή αγόρασε αυτό το "κοκτέιλ" που ονομάζουν ηλιέλαιο. Προς μεγάλη μου έκπληξη είδα πολλές μικρές αλλά και μεγάλες εταιρίες όπως η ΕΛΑΙΣ και η ΜΙΝΕΡΒΑ να είναι αναμεμειγμένες σε όλη αυτή την ιστορία.

Μου έχουν δημιουργηθεί οι εξής προβληματισμοί και καλώ τον κάθε υπεύθυνο να μου απαντήσει:

1. Απευθύνομαι προς όλες τις εταιρίες αλλα φέρνω ως πάράδειγμα το ηλιέλαιο SOL το οποίο η πλειοψηφία των πελατών αλλά και εγώ προτιμούσα περισσότερο για την προσωπική μου κατανάλωση (λόγω μεγέθους και κύρους της εταιρίας) και γράφει εμφανέστατα στο κάτω μέρος της φιάλης :

ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΑΪΣ - UNILEVER Α.Ε.

Οκ αλλά το ορυκτέλαιο από την Ουκρανία πως βρέθηκε μέσα ? Είναι κι αυτό παραγωγή της ΕΛΑΪΣ ??? Πως γίνεται 10 εταιρίες να αποσύρουν τα ηλιέλαια τους ενώ όλοι υποστηρίζουν πως είναι δικιά τους παραγωγή?

2. Οι εταιρίες ΕΛΑΙΣ και ΜΙΝΕΡΒΑ παράγουν τα πολύ γνωστά ΒΙΤΑΜ και ΦΑΣΤ αντίστοιχα και πολλά άλλα προιόντα μαργαρίνης (φυτικών λιπαρών) τα οποία ενδέχεται να περιέχουν κι αυτά λίγη γεύση από Ουκρανία. Εγώ και το 90% των Ελλήνων που καταναλώνουν καθημερινά τα παραπάνω προιόντα πως θα το γνωρίζουμε αυτό?

3. Και ενώ είναι από την ίδια παρτίδα για πιο λόγο να πληρώνω το ΕΛΑΙΣ και το ΜΙΝΕΡΒΑ σε σχεδόν διπλή τιμή από τις μικρότερες εταιρίες ? Μήπως οι μικρές εταιρίες βάζουν περισσότερο ορυκτέλαιο μέσα?

4. Πιστοποιήθηκε πως η συγκεκριμένη παρτίδα βρίσκεται στην Ελλάδα από αρχές Φεβρουαρίου (άσχετο αν το πείρανε χαμπάρι τον Μάϊο). Γιατί κάθε εταιρία έχει διαφορετικές ημερομηνίες λήξεως στα λάδια που αποσύρονται ? Απ'ότι φαίνεται το ηλιέλαιο μόνο του αλοιώνεται σε συγκεκριμένη ημερομηνία αλλά το ορυκτέλαιο καλά κρατεί !!!

Αυτά για σήμερα και ο Θεός (ή ότι πιστεύει ο καθένας) να μας φυλάει....

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

imo den eprepe kan na gini 8ema to skiniko me to ladi tosa skata mas exun taisi kolisame gia ligo orikteleo pff

Μαίρη είπε...

Για άλλη μια φορά εμείς ην πληρώνουμε τη νύφη και ο λόγος επειδή οι εταιρείες θέλουν να μειώσουν το κόστος παραγωγής τους και να βγάλουν περισσότερα κέρδη εις βάρος μας.

Ο ΕΦΕΤ φυσικά άφησε για 3 μέρες να τρώει ο κόσμος αυτά τα λάδια γιατί όπως ανακοίνωσε συνέλλεγε πληροφορίες για τις εταιρείες που έκαναν αυτή την εισαγωγή!! Οι κατα τα άλλα αξιόπιστες μεγαλοεταιρείες - μονοπώλεια «ΜΙΝΕΡΒΑ» η «ΕΛΑΪΣ και η UNILEVER» φιγουράρουν πρώτες πρώτες στη μαύρη λίστα !

Τι να πω !!

Η προστασία του καταναλωτή είναι ανύπαρκτη , θα πρέπει να πηγαίνουμε στα σούπερ μάρκετ με μια σφαίρα μέντιουμ μαζι μας ή να πίνουμε έναν ελληνικο το πρωί και να ρωτάμε το φλυτζάνι ποια προιόντα να αγοράσουμε ...

moyratos είπε...

Πως κάνετε έτσι για λίγο μηχανέλαιο? Όπως και να το κάνουμε τρώμε ότι σκ*τα θέλουν οι εκάστοτε μεγιστάνες!!! Το αν είναι παραγωγή τους 100% ή λιγότερο, υπάρχει νομοθεσία που επιτρέπει ένα ποσοστό "νοθείας" νόμιμα!!!

ΕΛΛΑΣ το Μεγαλείο Σου!!!

@star... Έχεις απόλυτο δίκιο!!! Τόσα και τόσα τρώμε, το ορυκτέλαιο θα μας βλάψει? Το πολύ πολύ να περάσουμε σε λιγότερα χιλιόμετρα για service!!!!

@μαίρη... Όχι 3 μέρες αλλά 3 μήνες μετά την εισαγωγή τους από το λιμάνι του Βόλου το ανακάλυψαν!!!! Ο ΕΦΕΤ το μόνο που ήξερε (και ακόμα ξέρει) είναι να πουλάει προστασία στους μεγάλους έναντι των μικρών. Εάν πας στα γραφεία τους στην Θέρμη θα δεις γιατί καθαριότητα μιλάμε !!!!

Μαίρη είπε...

Sakis !! αν δεν μπω στα blοgs που αξίζουν προσοχής θα κάνω κατάληψη στο μαγαζί σου !!!!!!!!!! και θα σου φάω όλα τα κρουασάν του ενός ευρώ όχι τον τριάντα λεπτών!!!!

Takis Varatzas είπε...

Εσύ θα παχύνεις!

Εγώ το πολύ πολύ να γίνω κατά λίγα ευρώ φτωχότερος ! Θα φας 10-20 που θα πάει θα φουσκώσεις !

Sorry αλλά δεν θέλω να ασχοληθώ με κομματικές απόψεις καμίας παράταξης.

Αν κάνεις άλλο blog διαφορετικού περιεχομένου πολύ ευχαρίστως να το προσθέσω !

Πάντως την πρόσκληση σου για το χειρόγραφο την δέχομαι...

Ανώνυμος είπε...

mairi-sintrofisa ama kano blog fasistiku perioxomeno a me kanis prosklisi :P

Μαίρη είπε...

ok.

Μαίρη είπε...

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=85486776,99676728,27109880,8517112